Conflictul ruso-ucrainean, al Treilea Război Mondial? Pacea promisă de Trump, tot mai îndepărtată. Fost diplomat miliar: „Vor să domine lumea”

Conflictul ruso-ucrainean, al Treilea Război Mondial? Pacea promisă de Trump, tot mai îndepărtată. Fost diplomat miliar: Vor să domine lumea
Publicat: 19/11/2024, 08:00

Comandor (r) Stelian Teodorescu – fost diplomat militar – a făcut, într-un interviu pentru GÂNDUL, o radiografie a războiului ruso-ucrainean, în contextul deciziei președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, lucru care a declanșat reacții fără precedent în Rusia. Mai exact, mai mulți oficiali de la Kremlin au precizat că mișcarea Washingtonului ar putea duce la escaladarea conflictului din Ucraina, către un al Treilea Război Mondial.

Donald Trump Jr: „Trebuie să blocăm acele trilioane de dolari”

Decizia lui Joe Biden, luată, surprinzător, la finalul mandatului său, a stârnit numeroase reacții pe scena mondială.

Momentan, Donald Trump, președintele ales al SUA, nu a ieșit cu nicio declarație, în timp ce fiul său, Trump Jr., a făcut o postare extrem de acidă privind întreaga situație, acuzând că administrația Biden vrea să declanşeze al Treilea Război Mondial, înainte ca tatăl său să aducă pacea promisă.

„Complexul Industrial Militar pare să vrea să se asigure că va începe cel de-al Treilea Război Mondial, înainte ca tatăl meu să aibă șansa de a crea pacea și de a salva vieți. Trebuie să blocăm acele trilioane de dolari. Să fie viața a naibii! Imbecili!”, a scris Donald Trump Jr pe contul de X.

„Există probleme cu privire la posibilele viitoare acțiuni ale Rusiei”

Comandor (r) Stelian Teodorescu a vorbit despre scenariul – lansat deja de presă, dar și de analiști politici internaționali – despre o escaladare la scară deschisă a conflictului ruso-ucrainean, paradoxal, după ce Donald Trump a anunțat că va aduce pacea în mandatul său.

În plus, analistul militar consideră că rușii vor căuta să exploateze la maximum această atmosferă creată la nivel internațional, mai exact transferul de putere de la Casa Albă, dar și noile obiective ale lui Trump de a-i aduce la masa negocierilor pe Putin și Zelenski.

„Trebuie să analizăm foarte atent toate reacțiile, atât pe cele ale rușilor, cât și ale americanilor. În plus, trebuie să analizăm și schimbările produse sau care sunt pe cale să se producă, ca urmare a realegerii președintelui Trump la Casa Albă. Totuși, nu trebuie să exagerăm. Aș vrea să reamintesc că Ucraina a primit de la americani aceste tipuri de rachete cu rază lungă de acțiune de tip tactic acum un an de zile, după  informațiile furnizate de Serviciile Americane de Informații, privind livrarea unor rachete balistice Rusiei de către nord-coreeni, pentru a le folosi împotriva Ucrainei.

Până acum, nu s-au înregistrat atacuri cu astfel de rachete nord-coreene,  dar putem vedea că s-au intensificat în ultimele săptămâni – nu neapărat legat de alegerile din SUA – atacurile Rusiei împotriva Ucrainei. Reamintesc că au fost lansate 250 de avioane fără pilot, dar și rachete cu rază lungă  de proveniență rusească, și nu nord-coreeană. Totuși, elementul de noutate apărut și pe care vreau să-l semnalez este faptul că au fost dislocați aproximativ 10.000 de militari nord-coreeni, care fac parte din contingentul de 50.000 de militari, pregătiți să respingă forțele ucrainene din zona Kursk, de pe teritoriul Rusiei.

În acest context, cu siguranță la nivelul administrației Statelor Unite – chiar dacă pe 25 ianuarie este prevăzută schimbarea și instalarea administrației lui Trump –  există probleme cu privire la posibilele viitoare acțiuni ale Rusiei. De ce spun acest lucru? În mass-media circulă, în momentul de față, informații privind mulțumirea sau nemulțumirea președintelui rus în legătură cu rezultatele alegerilor din Statele Unite.

Cu siguranță, rușii vor și caută să exploateze la maximum această atmosferă creată la nivel internațional și mă refer la schimbarea administrației Statelor Unite și  la noile obiective ale lui Trump, acelea de a înceta imediat războiul din Ucraina și de a cere celor două părți să treacă la masa negocierilor. Însă, după cum bine știți, Rusia vrea să impună anumite condiții înainte de a înceta ostilitățile și anume rămânerea celor aproximativ 20% din teritoriile Ucrainei care au fost deja ocupate de ruși”, a explicat analistul militar.

„S-ar putea să fie unul dintre punctele tari care provoacă reacția SUA de a da liber Ucrainei”

Comandor (r) Stelian Teodorescu a făcut o analiză privind decizia SUA – una care a stârnit mari controverse – de a da liber Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune, ceea ce a produs  atacuri furibunde și amenințări din partea Kremlinului.

Fostul diplomat militar a mai precizat că, cel mai probabil, administrația Joe Biden «a scăpat» informația că s-ar putea folosi aceste rachete, tocmai pentru „a preveni ieșirea totală a actualelor forțe ucrainene care ocupă o parte din teritoriul Rusiei și mai ales domină zona Kursk, unde rușii doresc să-i respingă total și să-i scoată de pe teritoriu.”

„Mai cred  și faptul că Statele Unite –  dar și celelalte state membre NATO – nu acceptă sub nicio formă și probabil vor să respingă prezența unui al doilea stat, care caută să dezvolte operații ofensive împotriva Ucrainei, mă refer aici la nord-coreeni. S-ar putea să fie unul dintre punctele tari care provoacă reacția SUA de a da liber Ucrainei să folosească aceste rachete cu rază lungă de acțiune, mai ales că ele sunt furnizate acolo de un an de zile, dar cu condiția să fie folosite pe teritoriul Ucrainei.

Aș vrea să scot în evidență și faptul că rușii au intensificat atacurile și au creat multe victime – răniți, dar și distrugerea multor clădiri, pe aproape tot teritoriul Ucrainei, inclusiv la Odesa, cu rachete cu rază lungă și cu peste 250 de drone. În momentul de față, Rusia îmi confirmă un punct de vedere personal și anume că ar vrea să transforme Ucraina într-un «buffer zone», pentru a ține NATO cât mai departe. Așa este concepția lor de multă vreme, de prin 2008 – de când au intrat prin Georgia, în Abhazia și în Rossetya. Și bineînțeles că și-au creat și acel cap de pod prin ocuparea Crimeei – unde au dislocate, cel mai probabil multe sisteme de rachete și drone, cu care atacă în momentul de față teritoriul Ucrainei.”

Are Donald Trump puterea să-i așeze la masa negocierilor pe Putin și pe Zelenski?

Comandor (r) Stelian Teodorescu a mărturisit că Donald Trump este capabil să aducă pacea în războiul ruso-ucrainean, însă a punctat că punerea în practică a acestui scenariu nu va fi una deloc ușoară, deoarece Putin nu este un personaj care poate fi convins prin concesii.

„Dacă ne uităm puțin la viitorul tablou al administrației americane, o să vedem  câteva surprize care ne pot ajuta să analizăm în detaliu și să chiar să dăm anumite prognoze care să susțină acest punct de vedere și anume că Trump ar putea să insiste și să oblige Rusia să înceteze războiul, să treacă la masa negocierilor. Aceste propuneri sunt în analiza Senatului și vor fi avizate sau nu. 

Dar, noul secretar al Apărării este un militar veteran american. Se intenționează schimbarea ambasadorului american cu o nouă ambasadoare la ONU. Apoi, ambasadorul din Israel este un om despre care știm că a respins în totalitate formarea a două state acolo. Totodată, va fi înlocuit și șeful CIA, dar cel mai interesant este că va fi schimbat și directorul Sistemului Național de Intelligence, care va fi o doamnă, fost ofițer veteran, dar și candidat la președinția SUA  2020.”

„Rusia vrea să domine lumea prin crearea acestei dependențe totale de resursele lor energetice”

Analistul militar a mai punctat că și soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu va reprezenta una dintre prioritățile lui Donald Trump.

Comandor (r) Stelian Teodorescu recunoaște însă că, la acest moment, războiul din Ucraina este cel care scoate în evidență interesele Rusiei de a intra pe toate zonele globului, tocmai de aceea este prioritar în a fi rezolvat de către administrația Trump.

„Ca o cronologie a resoluționării celor două conflicte mari, care tind să se transforme în conflicte regionale foarte intense, ordinea cronologică ar fi următoarea și așa cred că va acționa noua administrație Trump. Va încerca, foarte probabil, să soluționeze conflictul din Ucraina și după aceea și conflictul din Orientul Mijlociu.

La nivel internațional s-a constatat că, de fapt, conflictul din Ucraina este cel care scoate în evidență interesele Rusiei de a intra pe toate zonele globului și de a-și exprima poziția de actor internațional global, care poate controla absolut tot. Dar, mai mult decât atât, dorește să facă toate statele lumii dependente de resursele lor energetice convențional.

Cu toate că, multe state europene sau state din alte părți au trecut și la utilizarea unor alte surse de energie, Rusia vrea să domine lumea, prin crearea acestei dependențe totale de resursele lor energetice. De aceea, nici Orientul Mijlociu nu pare că a ieșit de sub zona de influență a Rusiei”, a mai punctat comnadorul (r).

„Rămâne de văzut care va fi poziția adoptată de către China în contextul nouă noii administrații de la Washington”

Fostul diplomat militar nu consideră însă, în ciuda amenințărilor Rusiei, am fi aproape de un al Treilea Război Mondial.

În plus, interlocutorul Gândul mărturisește că Statele Unite nu-și vor schimba, în timpul mandatului lui Donald Trump, reacția și punctele de vedere exprimate până acum în plan politic, militar și economic, privind conflictul ruso-ucrainean.

„Nu ne va paște riscul unui al Treilea Război Mondial. În momentul de față, Rusia – prin gesturile pe care le-a făcut, adică invitarea unor alte trupe nord-coreene, prin primirea unor alte tipuri de muniții și armament de la alte state – Iran, Coreea de Nord – a lăsat să se înțeleagă că nu stă prea bine nici la procesul de pregătire, nici la procesul de dotare.

Și atunci, cel mai probabil, acea dislocare de arme nucleare, de rachete nucleare și amenințările permanente ale Rusiei nu fac altceva decât să lanseze avertismente către celelalte state, mai ales către NATO, să nu intervină și să-i lase să-și îndeplinească obiectivele lor militare într-o primă fază, după care și cele politice, în Ucraina. Dar, cu siguranță nu se va întâmpla un astfel de lucru, pentru că Ucraina – după cât se poate observa acum – face față confruntării cu două armate, cu Rusia și cu Coreea de Nord.

În momentul de față, dar și după 25 ianuarie, cel mai probabil Statele Unite nu-și vor schimba reacția și nici punctele de vedere exprimate în plan politic, militar și economic, cu privire la aceste conflicte și la această poziție adoptată de Rusia la nivel global, la nivel internațional. Rămâne de văzut să vedem care va fi următoarea poziție adoptată de către China în contextul nouă noii administrații de la Washington.”

„Una dintre cele mai provocatoare și necalculate decizii” – Reacția Rusiei la adresa administrației SUA

Joe Biden a luat una dintre cele mai provocatoare decizii” și hotărârea „conduce inevitabil la o escaladare gravă”, sunt câteva dintre reacțiile apărute în Rusia, după ce presa străină a relatat că SUA au permis Ucrainei să lovească Rusia cu arme americane.

Permisiunea dată ucrainenilor de către SUA este de natură să „arunce gaz pe foc” în conflictul din Ucraina, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit informațiilor Reuters.

Dacă va fi confirmată oficial de Washington, această permisiune va conduce la „o situaţie fundamental nouă în ceea ce priveşte implicarea SUA în acest conflict”, a mai spus el.

„Aceste semnale au fost luate în considerare de Occidentul colectiv. Şi au fost exprimate de preşedinte la Sankt Petersburg”, a mai spus oficialul rus.

„Președintele american care pleacă, Joe Biden, a luat una dintre cele mai provocatoare și necalculate decizii ale administrației sale, una care riscă să aibă consecințe catastrofale”, a transmis, luni, organul oficial rus de presă Rossiyskaya Gazeta.

Președintele rus a declarat la 12 septembrie că aprobarea de către Occident a unui astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară și personalul NATO ar trebui să fie implicate în țintirea și lansarea rachetelor.

Volodimir Zelenski: „Atacurile nu se fac cu cuvinte, aceste lucruri nu se anunţă”

Președintele Ucrainei a vorbit duminică seară, în discursul său adresat naţiunii, despre informaţiile apărute în presa americană privind decizia pe care Casa Albă ar fi luat-o de a permite Kievului să folosească rachetele ATACMS pentru a ataca ţinte militare situate în interiorul Rusiei, informează luni EFE.

„Planul de întărire a Ucrainei este «Planul pentru victorie » pe care l-am prezentat partenerilor noştri. Unul dintre punctele cheie este despre capacităţile de lungă distanţă ale armatei noastre. Astăzi s-a vorbit mult în mass-media că am fi primit permisiunea pentru aceste acţiuni. Dar atacurile nu se fac cu cuvinte. Aceste lucruri nu se anunţă. Rachetele vorbesc de la sine şi nu există nicio îndoială că vor face acest lucru”, a declarat Zelenski în încheierea discursului său de duminică seara.

Reamintim că ziarul american „The New York Times” a publicat duminica aceasta – citând surse oficiale din SUA – că administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachetele sale ATACMS, cu cea mai mare rază de acţiune furnizată Kievului de către Washington, pentru a atinge anumite ţinte din Rusia.

Primele atacuri ar putea fi îndreptate, potrivit acestor surse, contra trupelor nord-coreene care luptă alături de militarii ruşi împotriva trupelor ucrainene care ocupă o parte din regiunea rusă Kursk.

Franța, reacție în conflictul ruso-ucrainean, după decizia lui Joe Biden

Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a afirmat, luni, că Uniunea Europeană trebuie să susțină Ucraina în eforturile de respingere a invaziei militare ruse, până când Kievul va putea negocia cu Moscova ”de pe o poziție de forță.”

”Responsabilitatea prietenilor și aliaților Ucrainei este, în mod evident, să îi permită, când va fi momentul, în condițiile pe care le va considera pertinente, să inițieze negocieri de pace de pe o poziție de forță. În acest sens, avem instrumente pe care trebuie să le activăm, precum asistența financiară, instrumentul instruirii militare, furnizării de echipamente și sancțiunile”, a declarat Jean-Noël Barrot, cu ocazia reuniunii Consiliului UE pentru Afaceri Externe.

Jean-Noël Barrot speră că, prin acordul Grupului G7, Ucraina va putea primi credite de 50 de miliarde de euro garantate prin activele ruse imobilizate prin sancțiuni.

Marcel Ciolacu: „Faptul că suntem mai puternici împreună este o realitate, nu doar un slogan”

Și premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la sediul Alianţei, discutând despre situaţia de securitate din zonă, consolidarea Flancului Estic la Marea Neagră şi întârirea prezenţei aliante în România. La finalul întâlnirii, Ciolacu a transmis că „românii sunt în siguranţă.”
Premierul a anunţat că împărtăşeşte viziunea secretarului general al NATO potrivit căreia nicio ţară nu poate răspunde de una singură ameninţărilor de securitate.
„Faptul că suntem mai puternici împreună este o realitate, nu doar un slogan. Tocmai de aceea, i-am transmis domnului secretar general recunoştinţa României atât faţă de Aliaţii care ne sprijină concret, cât şi faţă de NATO, care a adoptat măsuri dedicate României în domeniul apărării terestre şi aeriene.
Avem o prezenţă militară Aliată consistentă în România, dar i-am solicitat domnului secretar general să sprijine suplimentarea şi întărirea acestei prezenţe, dar şi consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru o descurajare credibilă a ameninţărilor ruseşti”, a declarat premierul.

CITIȚI ȘI:

Atacarea Rusiei cu rachete ATACMS de către Ucraina ar putea duce la război mondial, avertizează parlamentarii din Rusia și republicanii pro-Trump

EXCLUSIV | Războiul din Ucraina revine pe „radarul” Occidentului. Fost diplomat militar: „Nu putem exclude chiar finalizarea bruscă a conflictului”

EXCLUSIV| Rusia amenință la scenă deschisă. Cât de alarmant este pentru România pericolul de la Kremlin? Fost diplomat militar: „Nu îl putem exclude”

EXCLUSIV| Izbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu, o nouă „verigă” a schimbării ORDINII MONDIALE? Comandor (r): „Războiul va dura mai multe luni”

PUTIN i-a spus lui Scholz că este dispus negocierilor cu Ucraina, dar pe baza realităților teritoriale/ Kremlin: ”Dialogul este un lucru pozitiv”

Franța: Utilizarea RACHETELOR franceze de către Ucraina pentru a lovi ținte în Rusia rămâne o „opțiune”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Alex Mica, despre cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat: "Un moment critic...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Dorothy Vaughan, primul manager de culoare al NASA. „Nu îți fie teamă să ceri ajutor....